Vanaf leerjaar 1 leer je Frans op de Savornin Lohman.  Waarom?                                                                     

Communicatie tussen de mensen wordt steeds belangrijker. Talen leren is een paspoort voor de toekomst. Vanuit het Frans kan je makkelijker andere talen leren zoals Spaans of Italiaans. Buiten Frankrijk wordt er in 80 landen Frans gesproken.

 

Frankrijk is vakantieland nummer 1 van de Nederlanders. Het is dus handig en leuk als je in winkels, restaurants of met andere jongeren tijdens de vakantie een gesprek kunt voeren.

 

Voor de economie: in de internationale handel, horeca, toerisme of luchtvaart is Frans nuttig. Te weinig Nederlanders kunnen Frans. Je kennis van de Franse taal is een voordeel voor bedrijven.

 

 

 

Frans op de Savornin Lohman

 

§  Klas 1 en 2: Frans verplicht

§  Klas 3 en 4: keuze vak

 

Het programma in het kort:

In leerjaar 1 t/m 3 maak je kennis met de Franse taal en cultuur. We werken toe naar leerdoelen zoals: “Ik kan in het Frans iets vertellen over mijzelf en mijn familie”.
We gebruiken hiervoor een boek met bijbehorende digitale methode en een aantal sites en opdrachten buiten de methode om.  We behandelen meerdere thema’s waarin woorden, zinnen en grammaticaonderdelen aan de orde komen. De vaardigheden luisteren, lezen, schrijven en spreken staan centraal en zo leer je op een leuke afwisselende manier een hele mooie taal! Om je nog extra te motiveren en je te laten zien hoe leuk Frans is, doen we regelmatig opdrachten met liedjes, gedichten of films.

In klas 4 richten we ons vol op de examens. In periode 1 staat het schrijven centraal, in periode 2 de spreekvaardigheid met het mondeling en in periode 3 de kijk-luistervaardigheid met video-en audiofragmenten. Het hele jaar werken we aan de leesvaardigheid omdat het centraal examen alleen maar uit tekstbegrip bestaat.

             

Praktijkgericht: op de Sav leer je het Frans meteen in de praktijk te gebruiken. In klas 3 houden we een mondeling waar de leerlingen gesprekken in een winkel, een restaurant, een café, of bij een dokter uitvoeren.

 

 

Gebruik van ICT:

§  Digitale methode: Naast de boeken werken we ook met de digitale versie van de methode Grandes Lignes (klas 1), Libre Service (klas 2) en Franconville (klas 3 en 4) tijdens lessen en thuis.

§  Quizlet: een digitaal overhoorprogramma waarin we alle leerstof van klas 1 t/m 4 hebben gezet. De leerlingen kunnen de vertaling, spelling en uitspraak oefenen.

§  Kahoot : een spelletjes-app waarmee de leerstof tijdens de lessen en via de mobieltjes van de leerlingen wordt geoefend. 

§  TV5.monde,  jde.fr, Bonjour, ça va?,…: de sites van de Franse televisie, van de Franse krant, le journal des enfants, en Franse tijdschriften voor jongeren worden voor kijkopdrachten en leesopdrachten gebruikt.

§  YouTube: voor liedjes, filmpjes of extra uitleg.

§  Nufransleren.nl: voor extra uitleg en oefenopdrachten

 

 

Extra Frans :   

Delf junior: de leerlingen van leerjaar 2, 3 en 4 die het willen, kunnen zich voor het officiële Franse diploma Delf junior inschrijven. Ze kunnen het examen op de Europese niveaus A1, A2 of zelfs B1 voorbereiden. Ze krijgen daarvoor extra lessen. Het diploma is wereldwijd erkend.

 

 

Excursies, uitjes, cultuur en gezelligheid:

§  Lille : in klas 3 gaan de leerlingen een dag naar Lille waar ze een culturele opdracht en een interview op straat moeten uitvoeren. Natuurlijk is er ook tijd voor het winkelen en door de stad te wandelen.

§  Parijs:. om de 2 jaar gaan we met de klassen 3 en klas 4 drie dagen naar Parijs De mooiste toeristische bezienswaardigheden worden bezocht. De leerlingen vinden deze reis altijd geweldig, de docenten dus ook.

 

§  Soirée ciné: in samenwerking met de sectie Duits, organiseren we voor klas 3 een filmavond. We kijken samen op school naar Franse en Duitse films. Tijdens de pauze kunnen de leerlingen van Franse en Duitse hapjes genieten.

 

§  Filmtheater: zodra er een leuke Franse film in de bioscoop draait, gaan we met de leerlingen van de klassen 3 en 4, die er zin in hebben naar toe. Een leuke manier om Frans te oefenen en natuurlijk ook vaak een goede gelegenheid om daarna samen iets te gaan drinken of eten. Altijd heel gezellig!

 

§  Cultuur en feest : tijdens de lessen wordt tijd aan de cultuur en de gewoontes in Frankrijk besteed. We plannen dan ook een keer per jaar een Frans ontbijt of lunch met de leerlingen tijdens de les. In klas 1, begin januari, is la galette des rois een traditie geworden. Deze taart, bedoeld om de Driekoningen te vieren, wordt de hele maand in Frankrijk gegeten. Altijd spannend om te weten wie van de leerlingen de koning en de koningin wordt!