Back to the 50's groot succes!

Geplaatst op 29-03-2019


HILVERSUM - Leerlingen van De Savornin Lohmanschool in Hilversum hebben een hele bijzondere voorstelling georganiseerd voor de inwoners van het bejaardentehuis Zuiderheide. De kinderen nemen de ouderen namelijk weer mee terug naar hun jeugd in de jaren '50.

Het project begon een aantal maanden geleden met gesprekken over hoe de ouderen hun jongere jaren hebben beleefd. De kinderen hebben veel geleerd van de verhalen. Wat hen vooral is bijgebleven is het gebrek aan technologie. Zelfs de vervoersmiddelen hebben indruk gemaakt: tijdens het gesprek dat Finn met een inwoner had kwam hij erachter dat er vroeger op een houten fiets werd gereden.

De kleding uit die tijd zie je gedurende de voorstelling meerdere malen terug: de stoere nozems met leren jackjes á la James Dean en de meisjes in petticoats en kleurrijke jurken. Rosalie vond het vooral interessant om te leren dat de vrouwen vroeger meer jurken droegen, waar tegenwoordig meer mensen in een spijkerbroek rondlopen.

Watersnoodramp
Alle verhalen uit de jaren '50, waaronder ook de watersnoodramp, maken veel indruk. Dalila en Noa beseffen zich als geen ander hoe goed zij het nu hebben. Als laatste woord willen zij de bewoners meegeven dat zij vooral moeten blijven genieten van het leven. En of de kinderen zich een leven zonder telefoon kunnen voorstellen? "Nee!"

Media
  • 1