Sectie scheikunde
 

 

 

1           Wat is scheikunde

2           Sectieleden

3           Wanneer krijg je wat

4           Projecten

5           Wat kan je ermee

1      Wat is scheikunde

Scheikunde is eigenlijk de wereld om je heen:  alles wat te maken heeft met stoffen en het reageren van deze stoffen met elkaar. Dus ook de organische stoffen om je heen! Deze stoffen zijn opgebouwd uit atomen, moleculen en ionen die allemaal hun eigen stofeigenschappen hebben. Tijdens de scheikunde lessen leer je over deze stoffen en de reacties tussen verschillende stoffen. Verschillende onderwerpen komen daarbij aan de orde zoals organische chemie, chemie van het leven, chemie van de batterijen, kunststoffen, zuur/base, industriële chemie, etc. etc. De vraag is hoe we de producten, die we elke dag gebruiken, kunnen maken. En we gaan de macro wereld, dat is wat we kunnen waarnemen, verklaren met de micro wereld, dus met de deeltjesmodel. De scheikunde wereld is altijd volop in ontwikkeling. Men is altijd op zoek naar nieuwe stoffen voor bijvoorbeeld de mobiele telefoon, nieuwe kunststoffen maar denk ook aan nieuwe medicijnen. Scheikunde heeft raakvlakken met Natuurkunde (fysische eigenschappen) en Biologie (biochemie: chemie van het leven).

2     Sectieleden   

Docenten:      

hr J. Alfons

Het is fantastisch om leerlingen ogenschijnlijk moeilijke stof te laten begrijpen en te herkennen. Hoe spectaculairder des te aantrekkelijker, maar de theorie is zeer belangrijk.

mw Z. Kelikova

       Het inspireert me als leerlingen voor hun eerst onbegrijpelijke dingen gaan begrijpen en dat ze hun kennis van scheikunde in hun dagelijkse leven toe kunnen passen.

hr A. Roelofsen

Het mooie aan scheikunde vind ik dat je leert begrijpen hoe de wereld werkt van stoffen om je heen. Hoe komt het dat zout en water mengen, maar olie en water niet? Hoe kan je kunststoffen maken die kogels kunnen weren, maar ook drinkwater kunnen maken uit vervuild water? Hoe kan het dat je mobieltje een goed werkende touchscreen heeft? Kunnen we in de toekomst alle energie die we nodig hebben uit zonlicht halen? De mogelijkheden in de chemie zijn eindeloos! Ik neem je graag mee op reis langs de geheimen en mogelijkheden van de chemie!


       mw E. Wijbenga

Scheikunde is de wereld om je heen, ik vind het daarom dan ook erg mooi als mijn leerlingen dit vak als zodanig ervaren. Boeiend, met wisselende onderwerpen en nooit saai. Ik vind het vooral ook belangrijk dat ze goed kritisch nadenken over de wereld om hun heen en het stellen van vragen en een onderzoekende houding.

TOA’s:

mw D. Nijs

TOA bij zowel scheikunde als biologie. Naast de verschillen zie je hier ook mooi alles wat elkaar overlapt. Interessant om te zien hoe dat zo af en toe werkt. Bij leerlingen is het oh ja moment mooi om te zien. Als de theorie gesnapt wordt aan de hand van de experimenten. Wat voornamelijk toch het doel is van alle experimenten die gedaan worden. Groetjes Daniëlle

       hr B. Bos

Na 35 jaar klinische chemie en lab-automatisering één van de ondersteuners bij de praktijklessen meestal scheikunde, voor docent èn leerling. Mysterieuze zaken zichtbaar maken en een beetje laten zien hoe een lab werkt.

3     Wanneer krijg je wat

In de 2de klas begint het snuffelen aan scheikunde vaak in combinatie met Biologie en Natuurkunde. Hier maak je kennis met het praktijklokaal (beta-lokaal of gewoon Lab), het glaswerk en de eerste praktijklessen om te leren werken met de spullen die je later nodig zult hebben.
In de 3de klas krijgen de MAVO, HAVO en VWO leerlingen echt Scheikunde theorielessen met ondersteunende praktijkuren. De 3 richtingen hebben een verschillende benadering van de  lesstof, je begrijpt dat een VWO leerling een meer theoretische benadering heeft en meer zelf moet uitzoeken. Dit geld ook voor de opzet van de praktijklessen.
Vanaf de 4de klas krijg je alleen nog Scheikunde als kiest voor profiel N&T of N&G.

4     Projecten

Bijvoorbeeld Beton:
Op zoek naar het geheim van beton, hoe komt het dat het hard wordt, niet oplost in water, heel sterk is, je er mee kan bouwen.
Zeep:
Maak echte zeep met verrassend eenvoudige alledaagse ingrediënten.
ECO rijzen:
We zijn op zoek naar een ‘groene’ en duurzame manier van reizen.
Excursies:
Jaarlijks worden een aantal excursies georganiseerd die zoveel mogelijk aansluiten bij de lesstof. Scheikunde in de praktijk.

5     Wat kan je ermee

Echte chemie: Je werkt dan bij een chemisch bedrijf en draagt bij aan de ontwikkeling van nieuwe of innovatie van huidige producten.
Lifescience: diverse richtingen binnen de gezondheidszorg in brede zin.
Onderwijs op middelbaar tot academisch niveau.
Daarnaast allerlei beroepen waar kennis van stoffen handig of noodzakelijk is, noem het algemene ontwikkeling.Comenius College | Bisonlaan 1 1217 GH Hilversum | tel: 035 - 621 57 51 | fax: 035 - 624 85 61 | info@comeniusnet.nl ontwerp en realisatie SchoolMaster BV