Nederlands
 
 Sectie Nederlands - januari 2014


Nederlands op de middelbare school

Je zit nu misschien in je laatste jaar van de basisschool als je dit leest. Je vraagt je af wat je volgend schooljaar allemaal kunt verwachten bij de verschillende vakken die je op de middelbare school krijgt. Een van die vakken is het vak Nederlands. Wat is Nederlands eigenlijk?

Nederlands is de taal die we allemaal spreken. Op de basisschool werk je al aan taal, begrijpend lezen, spelling en misschien wel woordenschat als apart onderdeel. Op de middelbare school vallen al deze onderdelen onder het vak Nederlands. Bij Nederlands werken we aan je lees-, spreek-, kijk- en luister- en schrijfvaardigheid. In actieve lessen verbeter je deze vaardigheden.

Nederlands is allesbehalve saai. Nederlands is de basis van onze communicatie (contact maken). Als je het Nederlands goed beheerst, kun je waarschijnlijk goed onder woorden brengen wat je bedoelt, zowel mondeling als schriftelijk. Een mop is bijvoorbeeld een gesproken grapje met behulp van taal. Een cabaretier gebruikt de taal om grappen te maken. Een dichter gebruikt de taal om zijn emoties schriftelijk over te brengen. Een schrijver gebruikt de taal om je bijvoorbeeld te amuseren of te informeren. Maar ook bij andere beroepen is de taal belangrijk.

Misschien word jij wel de nieuwe ‘Jochem Meyer’, of de nieuwe ‘Jeff Kinney/Francine Oomen‘. We hopen in ieder geval dat je veel plezier beleeft aan het vak Nederlands!

Comenius College | Bisonlaan 1 1217 GH Hilversum | tel: 035 - 621 57 51 | fax: 035 - 624 85 61 | info@comeniusnet.nl ontwerp en realisatie SchoolMaster BV