11 lintjes voor tomeloze inzet
Arie van Oosten (oud-conciërge)Hilversumse wijntopper Lotte Wolf in tv-serie

Lotte Wolf (eindexamen vwo in 2004)


Dani van Dijk (1mh3)

Bron: www.raceexpress.nl

Karting • Chrono

Dani van Dijk toont snelheid en pakt veel punten in NK: "Zoveel mogelijk bekers pakken"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 maart 2017 13:48 • 

KERPEN – Het nieuwe seizoen is voor karter Dani van Dijk op een uitstekende manier begonnen. De dertienjarige rijder uit Diemen werd tijdens de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap in de Minimax-klasse vijfde en pakte zo veel punten om zijn ambities voor dit seizoen gestalte te geven: een podiumplaats in het eindklassement. Na afloop van de races op de Duitse baan was het een tevreden Dani die zijn relaas deed. Natuurlijk had er in de derde race meer in gezeten, want daarin had hij moeten uitwijken voor een flinke crash waardoor hij zich uiteindelijk tevreden moest stellen met de dertiende plaats. Maar de tweede en vijfde plaats in de eerste en tweede race vertelden hem dat het met zijn vorm en snelheid wel goed zit.

lees meer >>

Esther Kaper (ChristenUnie) zet Kortenhoefse basisschool De Regenboog in het zonnetje

Esther Kaper-Hartenberg (eindexamen havo in 2000) en Annemieke van Weeghel

Esther Kaper (ChristenUnie) zet Kortenhoefse basisschool De Regenboog in het zonnetje

‘Het is belangrijk waardering uit te spreken voor bijzonder onderwijs’

Esther Kaper, kandidaat-Kamerlid voor de ChristenUnie, reikte woensdagochtend de oorkonde ‘Dit is een bijzondere school’ uit aan directeur Annemieke van Weeghel van basisschool De Regenboog in Kortenhoef. Kaper: “Bijna dertig jaar geleden stapte ik zelf voor het eerst deze school binnen en inmiddels zit mijn zoontje op dezelfde stoeltjes. Een bewuste keuze. Met dit gebaar vraag ik aandacht en ruimte voor het bijzonder onderwijs.’’
Fotograaf: Tom Cornelissen

De afgelopen tijd nam de kritiek op het bijzonder onderwijs toe, bijvoorbeeld in de discussie over integratie. Daarmee werden vierduizend scholen in een hoek gedrukt. Deze scholen, twee derde van de basisscholen is bijzonder onderwijs, moeten we juist koesteren, vindt Kaper: “Op De Regenboog staan tijdloze christelijke waarden centraal. Het is een open school waar kinderen met een zowel gelovige als niet gelovige achtergrond welkom zijn en zich thuis voelen. Leerkrachten én ouders kiezen voor deze identiteit.”  

Voor directeur Annemieke van Weeghel is wederzijds vertrouwen essentieel. “Iedereen moet zich geborgen voelen. We hebben respect voor elkaars kwaliteiten en opvattingen. Het is fijn dat we dat vertrouwen ook van ouders krijgen.” Kaper beaamt dit: “Ouders moeten in heel Nederland kunnen kiezen voor scholen met een sterke identiteit, zoals christelijke scholen.”

Sinds 1917, dit jaar precies 100 jaar geleden, worden openbare en bijzondere scholen gelijk bekostigd door de overheid. Kaper: “Dit heeft ervoor gezorgd dat alle kinderen naar een school kunnen die past bij de levensovertuiging en onderwijsvisie van de ouders. De leerkrachten zetten zich dagelijks met bezieling in om onze kinderen een goede toekomst te geven. Scholen waar identiteit, geloof, respect en verbinding centraal staan. Die vrijheid vieren we en willen we behouden.”Gymnasium alsnog in Finale NK Debatteren
Binnenkijken: Bij Rutger van den Broek staat het servies naast zijn bed

Binnenkijken: Bij Rutger van den Broek staat het servies naast zijn bed

Uit de Gooi- en Eemlander van 3 december 2016

© foto’s studio kastermans/daniëlle van coevorden


Rutger van den Broeks favoriete ruimte in zijn Hilversumse huis? ,,De keuken natuurlijk.”


Door Marloes Kamer


Naam: Rutger van den Broek (30) Is: verpleegkundige en winnaar ’Heel Holland Bakt’ 2013 Woont: Vaartweg, Hilversum Medebewoner: Vriend Erik

Sinds ’Heel Holland Bakt’, staat zijn leven écht in het teken van bloem, suiker en noten. Bij Rutger van den Broek (30) zijn de kratten met servies zelfs vlak naast zijn bed beland. Als thuisbakker heeft hij alle ingrediënten in huis.

„Geboren en getogen in Hilversum”, knikt Van den Broek. Voor ons staan twee dampende koppen thee. Geen taart of koekje. Al snel wordt duidelijk waarom. ,,Iedere week probeer ik minstens drie bakrecepten uit, maar voordat ik erover schrijf op mijn blog RutgerBakt.nl, probeer ik het een paar keer uit. Die eindresultaten houd ik natuurlijk niet allemaal zelf.” De baksels van Van den Broek worden opgesmikkeld door buren, familie en vrienden. „Het is niet verstandig om alles zelf te houden”, lacht hij.

lees meer>>


Esther Kaper-Hartenberg op landelijke kandidatenlijst ChristenUnie

Kortenhoefse Esther Kaper op landelijke kandidatenlijst ChristenUnie

REGIO  |  27 november 2016 Door EstherK, Dichtbijmeeschrijver

Esther Kaper-Hartenberg (Foto: Job Kaper)


KORTENHOEF - Esther Kaper-Hartenberg (33) uit Kortenhoef staat op plek 28 van de kandidatenlijst van de ChristenUnie voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017. Deze lijst is afgelopen zaterdag vastgesteld op het partijcongres dat in Nijkerk werd gehouden.

 

Esther Kaper is een geboren en getogen Kortenhoefse. Ze is journalist, televisiemaker en auteur, getrouwd en moeder van twee zoontjes. 

Kaper wil met haar kandidatuur onder andere jonge gezinnen vertegenwoordigen. Kaper: 'Het is niet meer van deze tijd dat vaders maar twee dagen vrij krijgen vanaf de dag dat hun kindje wordt geboren. Vaders hebben tegenwoordig een groter aandeel in de opvoeding dan vroeger. De ChristenUnie wil vaders daarom tien dagen verlof geven, zodat gezinnen een sterkere start maken.'

Ook vindt Kaper dat de basisbeurs opnieuw ingevoerd moet worden, zodat studeren voor iedereen haalbaar blijft. 'Ikzelf kreeg een basisbeurs en aanvullende beurs, waardoor ik zonder schulden ben afgestudeerd. Ouders die de eindjes maar nét aan elkaar kunnen knopen zullen zich zorgen maken over de toekomst van hun kinderen. Elke ouder wil zijn kind een goede opleiding geven en hoge studiekosten en een toekomstige schuld moeten geen belemmering zijn.' 

Tijdens het partijcongres zei lijsttrekker Gert-Jan Segers waar zijn partij voor staat: 'Ik heb aangegeven waar we als ChristenUnie voor gaan knokken: christelijke waarden, gezinnen, een volwaardige plek voor ouderen en onderwijsvrijheid.'

De ChristenUnie-lijst wordt aangevoerd door Gert-Jan Segers. Huidige Tweede Kamerleden Carola Schouten, Joël Voordewind, Carla Dik-Faber en Eppo Bruins staan respectievelijk op de tweede tot vijfde plek. Hoogste nieuwkomer is het Groningse Statenlid Stieneke van der Graaf op plek 6. Op 7 staat Amsterdammer Don Ceder.

In het verkiezingsprogramma ‘Hoopvol realistisch: voorstellen voor een samenleving met toekomst’ formuleert de ChristenUnie als drie belangrijkste aandachtspunten: investeren in de toekomst van onze kinderen, zorgen dat iedereen meetelt en opkomen voor (godsdienst)vrijheid.


Philip Lamers (27) knokt keihard voor zijn Gooiland

Philip Lamers, eindexamen havo in 2007

Directeur Philip Lamers gaat Gooiland weer de allure van vroeger geven.


Bron: de Gooi- en Eemlander van 24 september 2016 (door Stijn Keuris) 

HILVERSUM - Hij is met zijn 27 jaar de jongste theaterdirecteur van Nederland. Philip Lamers staat aan het roer van Gooiland, een icoon in Hilversum. De afgelopen jaren knapte hij de evenementenlocatie en het theater al behoorlijk op. Nu staat hij voor een volgende grote stap. Hij neemt ook het hotel voor zijn rekening. Gooiland wordt volledig gerenoveerd. „Hilversummers moeten Gooiland weer omarmen.”

 

Zijn studietijd verliep niet vlekkeloos. Op de Hogere hotelschool leerde hij de etiquette, maar hij hield het al snel voor gezien. De keuze viel daarna op de opleiding Media en Entertainment Management.

Ook dat stelde teleur. Ondertussen was hij met zijn vriend Justin Smits begonnen met het organiseren van evenementen. Zo regelden ze de avondenJong en Losin Club Rex in Hilversum en kwamen ook feesten in andere tenten van de grond. Toen in het danscafé Let’s Get Down onder Gooiland een nieuwe eigenaar kwam, gingen ze ook voor hem feesten regelen. Lamers en Smits deden de marketing en concertuitbreidingen. Het was een groot succes, met honderden bezoekers.

Toen Lamers eens naar boven liep, Gooiland in, zag hij dat het verloederd was. „Het was duidelijk dat er meerdere ondernemers in hadden gezeten die geprobeerd hadden er een open locatie van te maken. Maar je verzuipt in de ruimte, het is simpelweg te groot om dat te doen. Toen zei ik tegen Justin: ’dit is zonde, we moeten er wat van maken en in de weekenden de tent open gooien voor feesten’.”

 

De eigenaar van het hele pand, Giovanni van Eijl, was wel geïnteresseerd in het aanbod van Lamers. „Ik heb gezegd dat we geen geld hadden, maar wel veel energie. We waren ervan overtuigd dat we er wat moois van konden maken en gelukkig geloofde hij in ons. Ook kreeg ik hulp van Frank Tollenaar, die in het begin compagnon was. Hij vertelde me dat ik moest kiezen: of vol voor Gooiland gaan, of lekker blijven feesten. Ik heb voor het eerste gekozen en heb daar nooit spijt van gehad.”

Van Eijl maakte met de jonge ondernemers de deal dat hij de zaalhuur zou krijgen en Lamers en Smits de horeca-opbrengst. Op 1 december 2011 startten ze; op oudejaarsavond was het eerste feest. Het verliep letterlijk met een knal, door een grote vuurwerkbom die voor het pand afging en het landelijke nieuws haalde.

Gelukkig voor Lamers en Smits had het geen gevolgen voor de onderneming en ze gingen met succes verder. Er werden naast feesten ook congressen en zakelijke conferenties georganiseerd. Uiteindelijk besloot Smits te gaan studeren en Lamers nam ook de verantwoordelijkheid voor de schouwburg op zich.

 

De horeca in Gooiland is voor de theaterbezoekers, een grand café dat altijd open is, is volgens Lamers onhaalbaar. „Dat is eerder geprobeerd, maar je redt het niet door de omvang van het gebouw. Als je in Hilversum kijkt naar de goedlopende tenten voor lunch, dan zijn het allemaal plaatsen met ongeveer twintig tafeltjes. Dan zit het snel vol en is het gezellig. Hier moet je gelijk honderd tafels neerzetten om de ruimte te vullen en dat krijg je niet vol. En als je er toch twintig doet, heb je veel te veel ruimte om je heen. Dan wordt het nooit warm, hoe hard je je best ook doet met de aankleding.”

„Het is al vaak geprobeerd en even vaak mislukt. We gebruiken het hier voor de theaterbezoekers, die we een drankje kunnen aanbieden. Het is de bedoeling dat we er ook meer mee gaan doen. Dat je hier binnenkomt, een koffie drinkt en dan naar de voorstelling gaat. Na afloop kan iedereen lekker zitten met een muziekje erbij, en borrelen.”

 

„We willen daar ook arrangementen van maken, met een drankje van tevoren en in de pauze. Het moet een beleving worden. Bij de meeste theaters zit dat drankje al in de prijs, samen met de garderobe. Wij doen wel de garderobe, maar bij een standaardkaartje zit geen drankje. Zo blijft er meer over voor de artiest en kunnen we goedkopere kaarten aanbieden. Je hebt zelf de keuze of je blijft of niet.”

 

„Het is ook de bedoeling dat we steeds grotere voorstellingen en cabaretiers binnenhalen, Theo Maassen of Hans Teeuwen. Dan komen er steeds meer mensen en gaat het nog meer leven.”

Gooiland weer laten leven, daar gaat het Lamers om. Het door Jan Duiker ontworpen gebouw was in de jaren dertig het bruisende middelpunt van Hilversum en ver daarbuiten. In de oorlog werd het door de Duitsers geconfisqueerd, na de bevrijding wist men niet goed wat er mee moest gebeuren en probeerden verschillende ondernemers er wat van te maken. Tevergeefs. Het pand verloederde, werd weer gerenoveerd, maar kwam maar niet van het stempel vergane glorie af.

„Ik knok ervoor om te laten zien dat we het oude Gooiland niet meer zijn”, zegt Lamers, die op het punt staat nog een flinke stap te zetten. Hij gaat ook het hotel onder handen nemen. De huidige eigenaar is de Amrâth Groep van de familie Van Eijl. Zij verhuren het hotel aan Lamers, die verantwoordelijk wordt voor de restyling van de binnenkant van het hotel. Amrâth zal de buitenkant renoveren. Het hotel wordt van binnen omgetoverd tot een luxe omgeving waarin de gasten op hun wenken bediend worden. Van buiten wordt het pand zo opgeknapt dat het weer allure uitstraalt en de aandacht op een positieve manier trekt.

 

Wel blijft de vraag of een gemeente als Hilversum groot genoeg is om zo’n hotel draaiende te houden. „Ik denk het wel”, zegt Lamers vastbesloten. „Door de week richten we ons op mensen die hier zijn voor congressen of zakelijke afspraken. In het weekend verwachten we meer particulieren die bijvoorbeeld een avondje theater combineren met een hotelverblijf. We gaan het niet opknappen, maar renoveren en vernieuwen. Alles gaat eruit, we willen het in één keer helemaal goed doen. Het wordt verwennerij ten top voor onze gasten.”

„Wij willen de stijl van nieuw zakelijk combineren met de warmte waar mensen naar op zoek zijn. Dat betekent een handgeschreven attentie op de kamer, weten wie je gasten zijn en ’s avonds nog een keer langs gaan om de lakens glad te strijken. We gaan het aan de buitenkant warm verlichten, zodat het pand weer straalt.”

 

Lamers heeft een flinke lening moeten afsluiten voor het plan, maar de risico’s zijn volgens hem beperkt. „In het slechtste scenario kan ik de huur niet meer ophoesten. Dan gaat het hotel terug naar Amrâth en hebben zij een compleet nieuw hotel en ga ik alleen weer verder met de evenementen en schouwburg in Gooiland. Maar daar ga ik natuurlijk niet van uit. Ik heb dit zo goed doordacht en besproken met mensen die er verstand van hebben, dat ik er niet wakker van lig. Er is me vaak verteld dat er een bom op Hilversum moet vallen om dit te laten mislukken. Maar natuurlijk, ik vind het spannend. Ik heb nog nooit zoiets gedaan, er gaat serieus geld in zitten. Wie een beetje verstand heeft van hotels weet wat het kost om een kamer op te knappen. En dat is dan keer 56. Ik ben 27, het is een hele stap. Je moet geen domme investeringen doen, maar dat is dit ook niet. Het klopt gewoon.”

De plannen van Lamers passen in de trend die in Hilversum te zien is. Steeds meer initiatieven komen van de grond en het stad lijkt te ontwaken uit een lange slaap. „De gemeenteraad doet goed werk”, zegt Lamers.

 

„Ze maken stappen waar niet iedereen blij van wordt, maar wat van Hilversum wel weer de ’rode loper’ van Amsterdam en Utrecht maakt. Kijk maar wat er gebeurt met de pleinen, er komt een bierbrouwerij, Hilvertshof gaat op de schop. Hilversum ontsuft en ik zie het wel gebeuren dat we verhippen. De komende vijf of tien jaar staat er veel te gebeuren.”

Zelf woont de in Hilversum getogen Lamers sinds kort in Amsterdam. Hij merkte dat hij door in de buurt te wonen te dicht op Gooiland zat en in Amsterdam doet hij ook inspiratie op. Maar dat Gooiland in zijn hart zit is duidelijk. En hij is nog lang niet klaar. Van het gesloten Let’s Get Down wil hij als de mogelijkheid zich aandient een luxe sportclub maken. Daar heeft hij nu het geld niet voor en als er een andere ondernemer in komt heeft hij er weinig over te zeggen. Maar in de uiteindelijke plannen past een dergelijke nachtclub niet, vindt Lamers. Op de lange termijn hoopt hij het pand te kopen. „Dat is nog ver weg. Maar het gaat snel en goed. Ik heb een paar geweldige en trouwe medewerkers om me heen, waaronder mijn oude compagnon Justin. Samen maken we er wat van. Ik treed misschien wel naar voren, maar in je eentje red je het niet. Met elkaar zorgen we ervoor dat Hilversummers weer trots zijn op Gooiland en het gaan omarmen.”Robin van Kampen, gymnasium 2012
Rutger van den Broek (eindexamen havo in 2003)

Rutger kiest de lekkerste taart van KerkelandenHILVERSUM - Thuisbakkers moeten snel aan de slag voor Heel Kerkelanden Bakt.

Taarten kunnen zaterdag tussen elf en twaalf uur worden afgeven in de centrale hal van winkelcentrum Kerkelanden. ,,Ik verwacht toch zeker een taart of veertig”, zegt slager Mirek Mulder, mede-initiatiefnemer. Hij is zelf ook jurylid. ,,Ik sla mijn ontbijt maar even over.”

Heel Holland Bakt winnaar 2013 Rutger van den Broek maakt om half drie bekend wie de lekkerste taart van Kerkelanden heeft gebakken. Voor de Hilversummer - van bakblog rutgerbakt.nl, schrijver van de Bakbijbel en medebedenker van het Dudoktaartje - is het een thuiswedstrijd. ,,Ik woon om de hoek, het is mijn winkelcentrum”, zegt hij.

Smeuïge vulling

,,Waar ik op let bij de taarten? Het moet er lekker uitzien en het moet lekker zíjn. Ik vind het altijd fijn als een taart meerdere lagen en texturen heeft; een knapperige bodem en smeuïge vulling. Er moet iets gebeuren in je mond.”

Rutger van den Broek geeft zaterdag ook bakdemonstraties. Voor kinderen zijn er workshops cupcakes bakken. Het bakfestijn is bedoeld als actie om tijdens de enorme verbouwing van het winkelcentrum bezoekers te blijven trekken. Slager Mulder: ,,Eind februari is alles klaar. Acht maanden sneller dan verwacht.”

 

Bron: www.gooieeemlander.nl, 22 september 2016


Philip Lamers (eindexamen havo in 2007)
Dani van Dijk (1mh3)
Lucas vd Schaar 5H4
Selena Piek (eindexamen vwo in 2009)
Suzanne Renkema (eindexamen vwo 1993)
Marleen de Bakker (eindexamen gymnasium in 2008)
Koen Bloemen verkast naar Zuid-Franse toprugbyclub

Meppel/Montpellier - Of hij twee jaar geleden had gedacht dat hij nu voor een van de grootste clubs uit Europa zou gaan spelen? Koen Bloemen, grijnzend: 'Nee, maar eerlijk gezegd had ik dat een jaar geleden ook nog niet durven dromen.'

De ster van de net achttien jaar geworden Meppeler rugbyer is in de afgelopen periode echter snel gerezen. Nauwelijks twee jaar terug stapte de destijds 16-jarige Bloemen over van het Meppeler Stad en Esch naar het Comenius College in Hilversum om daar z'n havo-opleiding en z'n grote liefde rugby te combineren. Hij dacht er de laatste twee havo-jaren af te maken, maar een jaar later verkaste hij al naar het NTC (Nederlands Training Centrum).

Lees meer >>>

Daan Staal (3v)

P E R S B E R I C H T

Leerling CVO ’t Gooi Comeniuscollege in halve finale FOOTBALL FOR FRIENDSHIP-toernooi


Champions League-finale Milaan onvergetelijk
avontuur voor Daan Staal uit Hilversum

Hilversum, 30 mei 2016 – Wat een indrukken deed hij op in Milaan. "Niet te geloven, zo vet. Ik was ook zo blij dat er werd verlengd in de finale, want ik had er nog lang geen genoeg van." De 14-jarige leerling van CVO ’t Gooi Comeniuscollege en speler van Almere City was één van de acht Double Dutchies die deelnamen aan het FOOTBALL FOR FRIENDSHIP Forum, een maatschappelijk project voor jongeren dat van 26 tot en met 29 mei plaatsvond in Milaan.

Daan deed er veel nieuwe indrukken op tijdens een bijzonder weekendje Champions League. Een weekend dat donderdag op Schiphol begon met een vlucht naar de Italiaanse stad. En de volgende dag een vervolg kreeg met het voetbaltoernooi voor hem en zijn team, de Double Dutchies. Nederland was één van de 32 landen die aan het FOOTBALL FOR FRIENDSHIP-toernooi deelnamen in sport en recreatiepark Island Fun Village.

Daan en zijn teamgenoten werden ingedeeld in poule F samen met Armenië, Bulgarije en Kirgizië. De Double Dutchies hadden nog niet eerder een serieuze wedstrijd met elkaar gespeeld. Dat was niet te merken, want vanaf het begin stond er een eenheid. De Nederlandse jongeren stalen de show en wisten als één van de weinige gemengde teams tot de halve finale te reiken, tot verbazing van iedereen. Grote namen als Atlético Madrid en Zenit Sint Petersburg eindigden onder de Double Dutchies. Pas in de halve finale was Hongarije net te sterk.

Hongarije plaatste zich samen met een team van Maribor uit Slovenië voor de finale die op zaterdag werd gespeeld in Sforzesco Caste. Op de tribune zaten de Double Dutchies en keken samen met de andere 29 landen naar deze FOOTBALL FOR FRIENDSHIP-finale die werd gewonnen door het team van Maribor.

lees meer >>

Ritalin op scholen Gooi Probleem

Sophie van Dongen en Malouke van Nunen (6 vwo)HILVERSUM - Paul (18) slikt illegaal Ritalin zonder recept. Waarom? „Ik denk door de prestatiedruk. Nu ik in 6vwo zit wil ik zo hoog mogelijke cijfers halen. Ik kan beter leren met Ritalin.”

Door Annemarie de Jong - 31-5-2016, 7:48 (Update 31-5-2016, 7:57)


Een schokkende uitspraak uit het profielwerkstuk van vwo’ers Sophie van Dongen (17) en Malouke van Nunen (18) uit Hilversum. Hun ’meesterproef’ is bekroond met de prestigieuze Onderwijsprijs van de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschap (KNAW).
Om aan hoge verwachtingen op school te voldoen grijpt een groot aantal Gooise leerlingen naar een paardenmiddel: Ritalin. Niet omdat ze adhd of add hebben, maar om hogere cijfers te scoren. „Een pil waardoor je zin krijgt om te studeren en in een constante focus met je neus in boeken kunt zitten”, stellen Van Dongen en Van Nunen in hun onderzoek: ’Wat is de invloed van prestatiedruk op het gebruik van Ritalin onder middelbare scholieren?’
Zelf hebben de meiden het Hilversumse Comenius College ’overleefd’ zónder Ritalin. Tijdens examens haalden ze tot diep in de nacht door op koffie, Dextro Energy en doorzettingsvermogen. Natuurlijk hebben ze een pilletje overwogen. „Om het te ervaren. En wij voelen ook de prestatiedruk. De normen zijn tijdens onze middelbare schoolperiode vier keer verhoogd. Universiteiten stellen hoge toelatingseisen. Maar wij hebben besloten het echt niet te doen”, vertelt het duo, net klaar met het examen.


Signalen
De keuze viel op het onderwerp na signalen uit hun omgeving. „Ritalin slikken zonder voorschrift gebeurt op grote schaal in het Gooi. Het was heel makkelijk mensen te vinden. Iedereen kende wel weer iemand die het ook slikt. Het is een netwerk. Het was eerder zoeken naar scholieren die het níet wel eens gebruikt hebben.”
De meiden hielden een enquête onder 314 scholieren. Daarvan gaf 14 procent aan wel eens te hebben gebruikt zónder voorschrift. De piek ligt in het examenjaar. Op de havo misbruikt dan zelfs 33,3 procent het middel zonder doktersrecept. In het examenjaar op het vwo grijpt 17,3 procent minimaal één keer naar de Ritalin. „Soms wel zeven tot tien pillen per dag. Bijwerkingen als hoofdpijn nemen ze voor lief”, zegt Van Dongen.
Van de niet-adhd’ers slikt 65 procent Ritalin als ’fucusbooster’ om schoolprestaties te verbeteren. ’Studeren gaat vanzelf. Je hoeft je er niet toe te zetten’, vertellen ondervraagde jongeren. Ook als partydrug is Ritalin hot. Van de illegale gebruikers krijgt 91,2 procent het medicijn via een vriend(in) of gezinslid met adhd of add. 14,8 procent van de gediagnosticeerde adhd’ers verkoopt Ritalin wel eens door aan andere leerlingen. Tien pillen kosten meestal tien euro.


Cocaïne
’Schrikbarend’, vinden de jonge onderzoekers. „Omdat het verhandelen of in bezit hebben van Ritalin zonder voorschrijving in principe even strafbaar is als het verhandelen of in bezit hebben van cocaïne.” Mogelijk liggen percentages nog hoger. Van Nunen: „Onze enquête is afgenomen aan het begin van het schooljaar. En uit onderzoek blijkt dat examenkandidaten meer medicijnen gebruiken voor en tijdens hun examens.”
„Jongeren zien het als concentratiedoping. Net als koffie, maar dan beter. Ze weten dat het illegaal is, maar de pakkans is klein.” Ouders weten meestal van niets.
Ritalinmisbruik is bekend in het onderwijs. Nelleke Mylius, orthopedagoog en zorgcoördinator bij scholengemeenschap CVO ’t Gooi spreekt in het onderzoek van ’een slechte zaak’. „Ik ben me ervan bewust dat er in gedeald wordt en dat dat op de meeste scholen gebeurt. Ook op HBO’s en de universiteit en eigenlijk ook op de werkvloer.”
Volgens Van Dongen en Van Nunen geven ondervraagde leerlingen aan dat de prestatiedruk groot is. „Er wordt veel van leerlingen verwacht. Zeker in het Gooi. Ze hebben succesvolle, goed opgeleide ouders die willen dat hun kinderen het ook goed, of nog beter gaan doen. Die jongeren moeten presteren op school. Hebben een druk sociaal leven, werken en moeten ook nog hockeyen en een instrument bespelen. Scholieren krijgen al burn-outs. Als je er dan heel makkelijk een pilletje verkrijgbaar is, waarmee je je beter kan concentreren en makkelijker leert, dan snap ik dat eigenlijk best”, zegt Van Dongen.
„Je merkt die prestatiedruk ook aan het aantal bijspijkercursussen dat enorm is gestegen. Ik denk dat in elke klas zeker tien leerlingen naar zo’n dure training gaan. Allemaal om er voor te zorgen dat het kind een zo goed en hoog mogelijke opleiding kan volgen.” Ook blijkt dat meisjes de prestatiedruk als hoger ervaren dan jongens. Meisjes zouden ook vaker Ritalin zonder recept gebruiken.
De twee vwo’ers zijn verbijsterd over het hoge aantal jongeren met een adhd-diagnose. „Die wordt soms wel heel makkelijk afgegeven. Terwijl het kind misschien het niveau gewoon niet aan kan. Dus indirect bevordert prestatiedruk ook nog eens het gebruik van Ritalin mét voorschrijving.”
Ook schokkend, vindt het duo, dat ruim de helft van de adhd’ers alleen Ritalin slikt. Van Dongen: „Terwijl dat op de lange termijn niks oplost. Aan een combinatie met gedragstherapie heb je veel meer. We hebben verschillende professionals gesproken die zeggen dat Ritalin alleen in de allerergste gevallen een laatste redmiddel mag zijn.”
Ze pleiten voor landelijk onderzoek naar gebruik van Ritalin, de gevolgen op lange termijn en meer voorlichting. Hun boodschap aan illegale Ritalinslikkers? „Doe het niet.”


Bijwerkingen
Over bijwerkingen van Ritalin op lange termijn is nog niet veel bekend. Op de korte termijn liegen de klachten er niet om:
(Sterk) verminderde eetlust.
Groeiproblemen. Kinderen zijn gemiddeld twee centimeter kleiner en 2,7 kilo lichter.
Hoofdpijn, misselijk, buikpijn.
Ook een droge mond en duizeligheid komen vaak voor.
Extreme nervositeit en emoties.
Slaapproblemen.
Verhoogde bloeddruk en hartkloppingen.
Karakterveranderingen als futloos en zombie-achtig gedrag.

Ritalin is de merknaam van het bekendste ADHD-medicijn. Ritalin - met de werkzame stof methylfenidaat - is alleen verkrijgbaar op recept. Het gebruik van methylfenidaat onder vier- tot en met achttienjarigen is in tien jaar tijd verviervoudigd, zo blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen. Methylfenidaat staat in de Opiumwet in dezelfde categorie als harddrug cocaïne

 
Klik hier voor het krantenartikel in PDF

 


Hilversummer Daan Staal (14) mag ’zomaar’ naar de Champions League-finaleHILVERSUM - Daan Staal (14) uit Hilversum droomt van een profvoetbalcarrière. Komend weekeinde krijgt hij al de unieke gelegenheid om sfeer te proeven op het allerhoogste niveau. De leerling van het Comenius College is uitverkoren om in San Siro bij de Champions League-finale tussen Atlético Madrid en Real Madrid te gaan kijken. „Ik dacht dat ze een grapje maakten.”

Door Ido Dijkstra - 27-5-2016, 16:13 (Update 27-5-2016, 16:26)


Dromen van profvoetbalcarrière

Waarom hij precies? Dat weet Daan Staal zelf ook niet. „Ik kreeg een paar maanden geleden van school te horen dat ik naar de finale mag. Ik heb er niets voor gedaan”, aldus de 3-vwo-leerling. „Mijn reactie? Ik dacht dat ze een grapje maakten. Maar het gaat toch echt gebeuren. Onwijs gaaf!”

Staal weet inmiddels iets meer. Hij heeft ’het snoepreisje’ te danken aan het feit dat hij op een LOOT-school zit. Stichting LOOT (Landelijke Organisatie Onderwijs en Topsport) is een samenwerkingsverband van de dertig Topsport Talentscholen in het voortgezet onderwijs. Staal is als talentvolle verdediger bij Almere City FC in het onder-14-team een zogenaamde LOOT-scholier. „Volgens mij is een voorwaarde wel dat je het op school goed doet. Dat is ook het geval.”

Gisteren speelde de Hilversummer in Milaan in het kader van Football for Friendship een voetbaltoernooi. Gazprom, de hoofdsponsor van de Champions League, wil behalve naamsbekendheid opdoen, ook laten zien dat voetbal verbroedert en wil dat benadrukken via de uitverkoren jongeren.

Staal is een van de vier jongens en vier meiden. Zij treffen in een toernooitje leeftijdsgenoten uit 31 andere landen. „Erg leuk. Het gaat nu niet om winnen, maar om elkaar te leren kennen door voetbal. Nederland speelt geloof ik ook als een van de weinige landen met een gemengd team. Ik ben wel benieuwd waar iedereen vandaan komt. Maar als ik op het veld sta, wil ik toch wel winnen, hahaha. Dat zit er nou eenmaal in.”

Absolute hoogtepunt voor Staal is natuurlijk vanavond, als hij als een van de ruim 80 duizend toeschouwers in San Siro aanwezig is bij de finale tussen Real Madrid en Atlético. „Ik ben een keer bij Ajax-FC Barcelona in de Arena geweest. Dat was mij grootste wedstrijd tot nu toe, maar dit overtreft dat. Ik ben voor Real. Atlético speelt namelijk anti-voetbal.”

Cristiano Ronaldo live zien, dat is een voorrecht, beseft hij. „Hoewel Barcelona mijn favoriete team is, ben ik meer fan van Ronaldo dan van Messi. Ronaldo is namelijk een atleet die zichzelf door keihard te werken zo goed heeft gemaakt. Daar kan ik als jongere een voorbeeld aan nemen. Bij Messi komt het toch meer vanzelf. Minder interessant.”

Of Staal ooit zelf het niveau van de Champions League haalt? „Poeh, dat is wel heel veel gevraagd, hoor. Maar dromen mag. Laten we het eerst maar eens op Ajax 1 houden, haha.”

Jill Schirnhofer (eindexamen vwo in 2010)

In de rij bij Voorhoeve voor handtekening van idool Jill

Op de foto met hun idool Jill Schirnhofer (foto Tialda Hoogeveen)


HILVERSUM - Ze moeten lang wachten maar dat maakt ze helemaal niks uit. Voor een handtekening en een foto van idool Jill hebben de meiden veel over.


Door Susanne van Velzen - 22-5-2016, De Gooi- en Eemlander


Auteur, tekenares en televisiepresentatrice Jill Schirnhofer zit zondagmiddag in boekhandel Voorhoeve in Hilversum stralend achter de signeertafel. De bij 6 tot 15-jarige meisjes razendpopulaire Schirnhofer zette de ene na de andere handtekening. Kreeg tekeningen van fans die net als zij het liefst de hele dag met een vel papier in de weer zijn. Zo’n tweehonderd meisjes kwamen zondagmiddag naar de Kerkstraat in Hilversum om hun idool te ontmoeten. Jill die bekend werd met haar schetsachtige tekeningen groeide op in Hilversum. Ze deed het vwo op het Comenius College en woonde tot haar achttiende in de mediastad.


Inmiddels woont ze in Berlijn. Ook in Duitsland is ze razendpopulair.

Behalve tekenboeken en kookboeken heeft Jill ook een eigen make-up lijn, kleding, dekbedden en geeft ze schoolspullen uit. Bij NPO Zapp presenteert ze haar eigen programma ’Jill’.


Bij boekhandel Voorhoeve nam ze zondagmiddag alle tijd voor haar jonge fans. Die niet alleen een handtekening wilden in haar nieuwste boek ’Tekenen met Jill’ maar ook graag met haar op de foto gingen.

Christiaan Hendriksen, 2hv2Duncan, Eva en Kaje bij radio 1

12-04-2016 

Duncan Bax (coördinator Topsport Talentschool CVO 't Gooi) en de topsport talenten (NOC*NSF status)  Eva Vedder (tennis top30 NL) en Kaje Row (rugby) brachten vanavond een bezoek aan "Langs de Lijn en omstreken" en waren te beluisteren op Radio 1 ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Stichting LOOT (de 30 Topsport Talentscholen in NL).  

Ingezoemd werd op het zijn van een Topsport talentleerling; de combinatie van EN topsport talentprogramma EN voortgezet onderwijs op niveau.

Kaje vertelde ook nog over de complexe combinatie van een chronische ziekte (colitis ulcerosa) en topsport en studie. Opvallend bleek zijn eetpatroon met 2 a 4 maaltijden pasta soms per dag.

Niet echt gek als je bedenkt dat hij 9x per week traint. Beide talenten hebben een droom: de beste van de wereld te worden. Eva als tennisster, met idool Roger Federer, en Kaje met het NL team het WK winnen. Duncan verhaalde over de begeleiding op school op maat, waarbij hij inging op oa. langdurig verblijf in het buitenland, gesplitste examens, etc. en wat daar voor een Topsport Talentschool als CVO 't Gooi bij komt kijken. En dan te bedenken dat van onze 3000 LOOT leerlingen op de 30 Topsport Talentscholen 96% (bron LOOT 2015-2016) op het niveau van het basischool advies zijn/haar diploma haalt. (91% gelijk en 5% stroomt op) Dat is gemiddeld beter dan reguliere leerlingen.

Hard work pays off!

Mirjam Reinders (eindexamen gymnasium 2011, links bovenaan) en Mila Janse (eindexamen vwo 2014 rechts onder)

Hard work pays off!

Na zeven kwalificatiewedstrijden van UDO zijn wij als 4de geplaatst voor het EK én (geheel onverwacht) ook voor het WK!! Let's do this!

D*versity behaalt hele nette 4e plaats in Tilburg

lees meer>>

Deelname aan Run for KiKa is afsluiting voor jonge Hilversummer

 HILVERSUM - Hij is druk met het leren van een proefwerk voor natuurkunde. Maar even tijd om te vertellen dat hij meedoet aan de KiKarun heeft Hilversummer Jelle Telkamp (15) wel. Samen met zijn moeder Diana Rondon vertelt hij waarom hij in juni meedoet aan de Run for KiKa: hij heeft zelf kanker gehad. De run is een mooie gelegenheid om die periode af te sluiten. 

Wie Jelle ziet, kan niet vermoeden dat deze jongen vier jaar geleden behoorlijk ziek was. Hij was 11 jaar, ging naar basisschool De Wilge, speelde met vriendjes en sportte veel. Toen hij met zijn vader van wintersportvakantie terugkwam en zijn moeder hem zag, vond ze dat hij een bol gezicht had. 

Chips
"Heb je veel chips gegeten, Jelle", grapte ze nog. Ze gingen direct door naar de volgende wintersportvakantie en toen werd duidelijk dat niet de chips voor de zwellingen zorgden, maar dat er iets anders aan de hand was. Wat wisten ze niet. De huisarts dacht dat Jelle de bof had. "Het werd niet beter en we gingen terug naar de huisarts. Hij opperde een allergie", vertelt moeder Diana. 

Diagnose
Een foute diagnose, want toen ze met Jelle en haar andere zoon Mees naar de spoedeisende hulp ging, kreeg ze de verwoestende mededeling dat Jelle kanker had. De mededeling sloeg in als een bom. Onderzoeken volgden en daar kwam uit dat Jelle non-hodgkin, lymfeklierkanker, had. Een groot gezwel drukte op zijn borst. 

Schoon
Jaren van doktersbezoeken en chemokuren braken aan. En vier jaar na dato gaat het goed met Jelle. Hij hoopt op 18 januari 2017 schoon en beter verklaard te worden. Dan is het precies vijf jaar geleden dat de ziekte werd geconstateerd.

Tyrone en Marcel Sterkenburg (3 havo)
Jonge zangeres uit Zoetermeer wint van ervaren volwassenen


Maria (13) zingt de mooiste chansons

20-03-2016, 19:57 Stan Huygens
DEN HAAG - De 13-jarige Maria Pedano uit Zoetermeer heeft met haar even oude accordeonist Johan Wiersma het 32e Concours de la Chanson Alliance Française gewonnen. Zij versloeg 7 volwassen concurrenten in de finale van het Franse liedjesfestival in theater Diligentia in Den Haag.

  Zij vertolkte L’Arbre d’amour van Frida Boccara en La Foule van Edith Piaf.

  Maria Pedano, die een Argentijnse vader heeft, ontdekte het Franse chanson op de grammofoonplaten van haar grootvader en is volgens eigen zeggen sindsdien verliefd op het Franse lied.

  “Ik ben trots, ik had het niet verwacht”, stamelde ze na afloop beduusd. Zij zit ook nog in de halve finale van het Prinses Christina Concours, maar dan met haar hobo. Op dat concours moet ze het opnemen tegen haar accordeonist Johan. “We zitten in de zelfde leeftijdscategorie.”

  Het muzikale duo weet het muziekmaken goed te combineren met school. “Mijn school is flexibel,” zei Johan, die op het Hilversumse Comenius College zit. Maria zit op de havo voor muziek en dans, een vooropleiding van het Rotterdams Conservatorium.

  Christiaan Hendriksen (2HV2)

  Christiaan Hendriksen (2HV2) Nederlands Kampioen!

  Met een mooie ipponscore in de finale van de gewichtsklassen -66 kg wordt Christiaan Hendriksen Nederlands Kampioen in de -15! Van harte gefeliciteerd!

  Talenten van het jaar: Tyrone en Marcel Sterkenburg (3 havo)


  Gamal de Groot
  Anne Veenendaal (eindexamen havo in 2012)


  Selena Piek (eindexamen vwo in 2009)  Karel van Hellemond (eindexamen havo in 1992)


  Oud leerling havo Jim van der Scheer (eindexamen 26-06-2014)  Tyrone Sterkenburg en Marcel Sterkenburg (3 havo)  Accordeonist Johan Wiersma (13) uit Hilversum tweede bij Prinses Christina Concours West 2

  HILVERSUM - De dertienjarige accordeonist Johan Wiersma uit Hilversum is tweede geworden bij het Prinses Christina Concours West 2 in de categorie 12 tot en met 14 jaar.

  Door Annemarie de Jong - 21-2-2016, 20:58 (Update 21-2-2016, 21:16)
  Ongeveer zestig jonge muzikanten deden afgelopen weekeinde mee aan de selecties. Uiteindelijk mochten zeven finalisten zondag optreden in de Philharmonie in Haarlem. Johan Wiersma gaat met zijn accordeon door naar de nationale halve finale op 2 april in het provinciehuis Zuid-Holland in Den Haag. Bovendien won hij kaarten voor concerten in de Philharmonie, een wisseltroffee, een optreden en de publieksprijs: een les bij een bekende Nederlandse musicus naar keuze.

  Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam

  Juliette Nooter (3A1) in aktie bij de Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam!

  Van 8 tot en met 18 januari 2016 stond Amsterdam er gekleurd op voor de Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam. Als hoofdsponsor hostte Mercedes-Benz tijdens de bijzondere Opening Night twee overzichtshows met als thema 'Dutch Heritage 1960 - 2016'.

  Gevestigde namen en opkomend talent van Puck en Hans tot Le Cri Neerlandais, van Mac & Maggie tot KEUPR/vanBENTM en van Collectie Arnhem tot Spijkers en Spijkers zullen in de eerste show de meest spraakmakende looks laten zien.

  De tweede catwalkshow bracht een ode aan bekende Nederlandse couturiers. Daarin werden creaties getoond van o.a. Max Heijmans, Frans Molenaar, Frank Govers, Edgar Vos, Fong Leng, maar ook Viktor & Rolf, Iris van Herpen en Edwin Oudshoorn.

  Uiteraard was er nog veel meer te beleven tijdens hét meest spraakmakende mode event van Nederland. Kijk voor meer info op www.fashionweek.nl

  NK Allround als verplichting

  Lucas van Alphen (eindexamen vwo in 2010)

  Bron: Gooi- en Eemlander, 21-01-2016

  Magic zusjes winnen talentenjacht in De Hilt

  Anna de Bruijn (2A2) en Emma de Bruijn (2HV2) 


  Burgemeester zijn, leuk hoor zo'n baan

  HILVERSUM - Hij is lekker zichzelf. Open minded. En echt íedereen kent hem. Na drie dagen dicht op de huid gezeten te hebben van Pieter Broertjes heeft Bouke de Jong (16), leerling van het Comenius College, een helder beeld van de burgemeester van Hilversum. Van zijn werk en van de man. ,,Echt een leuke afwisselende baan.’’

  Door Susanne van Velzen - 17-12-2015, 14:58 (Update 17-12-2015, 14:58)

  Voor zijn maatschappelijke stage koos de mavo 4-scholier voor een niet alledaagse invulling; op stap met de burgemeester. Eerlijk is eerlijk, het was zijn vader, D66-raadslid Anne de Jong die hem op het idee bracht. ,,Ik heb de burgemeester een mail gestuurd en hij vond het prima.’’ Maandag meldde de jonge Hilversummer zich op het raadhuis in zijn woonplaats. Met Broertjes ging hij vervolgens van hot naar her. ,,Een afspraak bij de brandweer, een onthulling van een buurtpreventiebordje in de Professor Kochstraat, een kerstborrel bij Beeld en Geluid, de raadsvergadering woensdagavond. En veel afspraken op zijn kamer in het raadhuis’’, vertelt De Jong.

  Hoogtepunt

  De Comeniusleerling kan niet echt een hoogtepunt van zijn stage kiezen. ,,Lastig. Eigenlijk was alles leuk. Het is ook juist die afwisseling die het werk van een burgemeester zo interessant maakt. Dat vindt Pieter Broertjes zelf ook.’’

  Of zijn toekomst in de politiek ligt durft Bouke de Jong niet te zeggen. Hij doet dit jaar eerst eindexamen mavo, hoopt met goede cijfers te slagen en wil dan door naar de havo. ,,Ik weet nog niet wat ik wil worden, daarom eerst nog maar twee jaar door. Dan heb ik nog even de tijd om na te denken. Burgemeester worden? Mwah, ik vond zo’n raadsvergadering niet echt spannend’’, lacht De Jong.
  Judotalent pakt zilveren medaille

  Christiaan Hendriksen (2hv2)

  De Gooi- en Eembode, 26-11-2015


  Publieksprijs Zilveren Kei voor Hanna Lukacs (5h2)

  Publieksprijs Zilveren Kei voor Hanna Lukacs (5h2) 

  Een bijzondere onderscheiding voor fotografe Hanna Lukacs (5h2).

  Op zondag 22 november jl. ontving zij de Publieksprijs van de kunstenaarsvereniging GSA in Hilversum. Ook onze getalenteerde tekendocent Jurre van Voorst behoorde tot de finalisten. Beide Comenianen van harte gefeliciteerd!  Beatrix pakt door met dancemuziek  Dictee Apocalyptische ervaring
  Wegwijsstem Perry klaar voor vertrek  HILVERSUM - Vanaf nu kun je als stem van je TomTom niet alleen kiezen voor een BN'er als Piet Paulusma, Barry Atsma of André van Duin maar ook voor de onbekende Perry Mulder. Of eigenlijk TBN'er, Tijdelijk Bekende Nederlander, want elke redacteur wilde hem in juli van dit jaar in de uitzending of de krant. De verkiezing 'The voice of TomTom' stond volop in de belangstelling. Nu zijn de prestaties van de winnaar te downloaden.

  Door Nancy Ubert - 10-11-2015, 11:23 (Update 10-11-2015, 11:23)
  'Ik vind het een super eer'

  Ontmoet Perry Mulder, een knappe vrijgezel met eigenwijze kat waarvan hij moest leren houden. De acteur, regisseur en producent uit Hilversum heeft al heel wat van zichzelf laten zien, maar een glansrol als stemacteur stond nog op zijn wensenlijstje.

  Ruim 200 mensen schreven zich in voor de wedstrijd  'The voice of TomTom'. Via Facebook kon gestemd worden. Uit de tien finalisten koos een deskundige jury uiteindelijk de superenthousiaste Perry.

  En nu is zijn navigatiestem te downloaden. De download is beschikbaar voor alle GO-navigatiesystemen in de webshop van het wegwijssysteem.

  Droom

  ,,Het was altijd al mijn droom om mijn eigen stem op navigatiesystemen terug te horen, maar dat leek onmogelijk'', aldus Perry. ,,En nu is het gewoon realiteit, ongelofelijk. Ik vind het een super eer om de nieuwe stem van TomTom te zijn.''

  Op de bucketlist van mijn schoonvader

  Chantal Bonink  (eindexamen vwo 2010) 

  Uit de Gooi- en Eemlander van 19 oktober 2015:

   'Op de bucketlist van mijn schoonvader'  Door Susanne van Velzen


  Namen: Jeroen Besemer (24), Chantal Bonink (23), Denis Bonink (52) en Mar Louwrier (31)
  Woonplaats: Hilversum en Amersfoort
  Lopen voor: Cliniclowns

  Jeroen: ,,Een marathon lopen was een bucketlist-dingetje van mijn schoonvader Denis. Een jaar geleden besloten we ervoor te gaan. En waarom dan niet meteen de mooiste en de grootste. Die van New York. Ik liep al hard in de weekeinden, mijn vriendin Chantal liep weinig tot niet. Voor Denis en zijn vriendin Mar was het helemaal nieuw. Ze zijn op punt nul begonnen. We lopen met een team van 35 renners uit het hele land voor de Cliniclowns. De teller staat nu op 100.000 euro, we hopen op 150.000 uit te komen. Wij kunnen sporten en gaan en staan waar we willen, dan is het mooi om te lopen voor anderen die dat door ziekte niet kunnen.

  We trainen al een jaar keihard onder professionele begeleiding. Het is net een militaire operatie. Nu bouwen we rustig af naar 1 november. Chantal en ik hopen hem binnen vier uur te lopen. Voor Denis en Mar is uitlopen het belangrijkste. Nooit gedacht dat we het zouden kunnen. We zijn echt trots op elkaar. Ik verheug met ontzettend op het moment dat we vanaf Staten Island over de brug komen rennen en dan door rijen mensen toegeschreeuwd worden. Dat schijnt magisch te zijn. Na de marathon vliegen we door naar Miami. Lekker uitrusten.’’
  DJ Vermaas: De fotografie kwam patsboem op mijn pad
  Dylan Jake Vermaas (eindexamen mavo 2014)

  Willem-Aart Vlug op Europees kampioenschap golf

  Willem-Aart Vlug (eindexamen onbekend)

  Staten-Generaal geboeid door toespraak Berber van den Hoorn (4 mavo)


  HILVERSUM, DEN HAAG - Kinderen tussen de vijf en negen jaar verplicht op zwemles en laat de overheid dat subsidiëren. Dat betoogde Berber van den Hoorn (15) uit Hilversum vrijdag tijdens een bijeenkomst in de Grote Kerk in Den Haag.

  Gooi- en Eemlander Door Annemarie de Jong - 17-10-2015, 22:06 (Update 18-10-2015, 13:13)

  Het meisje uit mavo 4 van het Comenius College mocht met twee andere scholieren tijdens de viering van 200 jaar Staten-Generaal leden van het parlement en kabinet toespreken.

  Berber maakt zich grote zorgen over de vele zwemdoden in Nederland. Zoals een paar weken geleden het Syrische meisje Salam. ,,In 2010 zijn er zelfs 23 kinderen verdronken en dit vind ik er persoonlijk 23 te veel. Het gebeurt ook steeds vaker dat kinderen verdrinken terwijl ouders er vlakbij staan maar gewoon niet goed opletten.’’
  Gezinnen hebben door de crisis bezuinigd, sprak Berber, maar ’daar mag zwemles niet de dupe van worden’.

  Vluchtelingen
  ,,De afgelopen jaren zijn er ook steeds meer buitenlandse mensen naar Nederland gekomen. Zij hebben vaak in het begin helemaal niet zoveel geld, of ze zien het nut van zwemles niet in. Daarom denk ik dat de overheid die mensen een handje moet helpen.’’
  Als kindje verdronk Berber zelf bijna toen iemand op haar sprong.
  Zwemles is volgens haar ook goed voor de onderlinge omgang. ,,Zwemles is voor iedereen, of je nou arm of rijk bent, zwart of wit.’’ Én het is gezond en helpt tegen overgewicht. ,,Tegenwoordig zitten steeds meer kinderen achter een beeldscherm.’’

  Waterland
  De Hilversumse tiener kreeg bij haar bijzondere optreden begeleiding van school. Ze was samen met de andere scholieren geselecteerd door de directeur van het Nederlands Debatinstituut en de voorlichters van de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Haar uitsmijter was: ,,Nederland is een waterland en met een verplicht zwemdiploma ook een veilig land.’’


  Juliette Nooter (3 vwo) naar finale modellenwedstrijd.
  Hensen gaat voor twee prijzen

  (Oud)-leerlingen in het nieuws 

  Querijn Hensen (2015-2016 in 2HV1) 

  di 13 okt 2015, www.telegraaf.nl

   

  Hensen gaat voor twee prijzen

  Wekelijks biedt TELESPORT een talent de kans om zichzelf te presenteren. Als extra steun voor de kampioenen van morgen. Deze week is dat de 14-jarige zwemmer Querijn Hensen.  Voetbal was dè sport van de jonge Hensen. Maar toen hij op 8-jarige leeftijd te horen kreeg dat hij jeugdreuma had, moest hij op zoek naar een andere sport. Dit werd zwemmen en wel bij zwemvereniging Duinkikkers in Soest. De afgelopen zes jaar heeft Hensen zich uitstekend ontwikkeld. Zijn specialisme ligt op de korte afstanden 50 en 100 meter vrij en de 50 en 100 meter vlinder. Komend seizoen hoopt hij zich voor deze afstanden te kwalificeren voor het ONK en NJK Zwemmen.

  Hensen droomt van een podiumplek op de Paralympische Spelen van Tokio in 2020. Hiervoor traint hij zo’n 11 uur per week onder leiding van Sven van Zanten en met de paralympische selectie. Hij combineert dit met het VWO, omdat hij naast succesvol zwemmer ook graag reumatoloog wil worden.

  Op Talentboek is Hensen op zoek naar financiële ondersteuning voor de kosten die hij voor zijn sport moet maken. Hensen: ,,Ik moet regelmatig trainings- en zwemmaterialen aanschaffen, ik wil dit jaar de zes grote toernooien in Den Haag, Tilburg, Eindhoven en Amsterdam zwemmen en ik hoop via extra trainingen nog beter te worden.’’ Om dit allemaal te bekostigen kan de zwemmer wel wat extra hulp gebruiken.

  Als dank voor uw steun doet Hensen graag iets terug. Doneer daarom nu minimaal 25 euro aan de zwemmer en ontvang als dank een appeltaart gebakken door het talent zelf.

  Ga om Querijn Hensen te ondersteunen naar www.talentboek.nl, klik op Talenten en vul dan zijn naam in het zoekveld in.  Roeien met de riemen die je hebt!
  Door mevrouw Steenman 

  Afgelopen weekend werden op de Bosbaan in het Amsterdamse Bos onder andere de Nederlandse Kampioenschappen verroeid. Ik had de eer de medailles (in de roeiwereld “blikken”) uit te mogen reiken aan de meisjes 15/16 4x+ (elke roeister heeft twee riemen én er is een stuurvrouw) aan de ploeg van Cornelis Tromp, die op de zaterdag mee had gedaan aan het kampioenschap (helaas niet gewonnen), maar op de zondag wel winnend aan het vlot lag. De een zat op het Gemeentelijk Gymnasium, de andere op het ATC en jawel hoor, nummer drie op het Comenius! Wie het was? Marlies Buné uit 3 A1. Het is haar eerste seizoen en ze heeft al drie blikken gehaald. Maar er werden ook andere, niet NK-nummers verroeid.

  Even later legde een ploeg met reuzinnen aan. Nu ben ik zelf niet klein, maar deze dames zijn lid van een nieuw opgerichte roeivereniging (Silvia) met als enig doel het samenstellen van een acht (dus acht roeisters met stuur) op de Olympische Spelen 2020 in Tokyo. Voorwaarde voor het lidmaatschap een minimale lengte van 1,85 meter. En wie zat er in deze 4+ (elke roeister één riem) als slag op bakboord (u weet wel, de riem aan de rechterkant)? Jawel, onze oud-leerling Benita de Man (havo eindexamen 2009). Vorig jaar oktober had ze een oproep gelezen om mee te doen aan het project 2020, en met haar lengte van 1,88 én een paar goed ontwikkelde bovenbenen door het vele schaatsen (op school trainde ze al zes keer in de week) zit ze nu als 22-jarige in de selectie. Ze gaat in een echt roeihuis in Amstelveen, dicht bij de Bosbaan, wonen en heeft voorlopig haar schaatsen aan de wilgen gehangen. Houd haar in de gaten, want over een paar jaar, na op z’n minst tien lange  trainingen per week, trekt zij een blik op de O.S.!!


  Marvin Renfurm (3h4)
  International press center
  FOOTBALL FOR FRIENDSHIP

  Tel.: +31(0)23 5400424
  E-mail: Dutch_press@footballforfriendship.com
  www.gazprom-football.com
  P E R S B E R I C H T
  Speler via CVO 't Gooi geselecteerd voor FOOTBALL FOR FRIENDSHIP

  Marvin Renfurm uit Amersfoort als Double Dutchie
  naar Champions League finale in Berlijn

  Amersfoort, 7 april 2015 Hoe leuk kan het zijn, als je op een Topsport Talentschool zit. Marvin Renfurm uit Amersfoort kan daarover meepraten. Hij gaat met nog elf andere speelsters en spelers naar Berlijn om daar op 6 juni de finale van de Champions League bij te wonen. De 14-jarige scholier van CVO 't Gooi in Hilversum en speler van FC Utrecht C1/O15 is geselecteerd voor de Double Dutchies. Dit team vertegenwoordigt Nederland tijdens het FOOTBALL FOR FRIENDSHIP-forum, een maatschappelijk project voor jongeren dat van 4 tot en met 7 juni aanstaande plaatsvindt in de hoofdstad van Duitsland.


  Speelmoment Double Dutchies tijdens Football for Friendship 2014. Foto: Gerrit van Keulen

   

  Double Dutchies slaat op de samenstelling van het Nederlandse team, dat uit zes jongens en zes meisjes bestaat. Nederland heeft daarmee vorig jaar in Lissabon een trend gezet, toen het als één van de zestien deelnemende landen aan het FOOTBALL FOR FRIENDSHIP-project het enige team was met meiden en jongens. Dat trok in het internationale gezelschap de nodige aandacht. Of deze trend zich dit jaar doorzet in Berlijn, waar dit keer 24 landen deelnemen aan het project, valt te bezien. Het is nog niet duidelijk of ook andere landen het voorbeeld van de Double Dutchies volgen.

  Het lijkt de 14-jarige Marvin Renfurm uit Amersfoort erg leuk om nieuwe mensen te leren kennen in Berlijn. "Wat me het meest aanspreekt bij het FOOTBALL FOR FRIENDSHIP-project is dat we naar de Champions League finale gaan. Dat vind ik altijd de mooiste wedstrijd van het jaar.'' Marvin beschouwt voetbal als de leukste sport die er is. Hij hoopt later profvoetballer te worden en zelf in de Champions League finale te mogen spelen. " Nu speel ik bij FC Utrecht in de C1/O15, waar ik heel erg blij mee ben."

   

  Stichting LOOT
  De twaalf speelsters en spelers zijn geselecteerd via de Stichting LOOT. Stichting LOOT (Landelijke Organisatie Onderwijs en Topsport) is een samenwerkingsverband van de 30 Topsport Talentscholen in het voortgezet onderwijs. Op deze scholen kunnen topsporttalenten het (topsport)talentprogramma en het voortgezet onderwijs op niveau succesvol combineren. "Uit elke provincie hebben we een speelster of speler geselecteerd", aldus landelijk LOOT-coördinator Tom de Groen. "Zij voetballen niet alleen op topniveau in hun leeftijdscategorie en doen hun schoolwerk naar behoren, maar vallen ook op andere manieren positief op. Dat kan zijn, dat zij daarnaast nog scheidsrechteren, coachen of altijd voor een ander klaarstaan. Leerlingen dus die dat 'extra' hebben waarvoor ze nu worden beloond met de selectie voor de Double Dutchies."

  FOOTBALL FOR FRIENDSHIP International children's social project is een initiatief van Gazprom. In 2015 nemen jeugdvoetbalteams (leeftijd 12–14 jaar) uit vierentwintig landen deel. Het project maakt onderdeel uit van het jongerenprogramma van Gazprom en heeft de volgende doelstellingen:

  ·         stimuleren van jeugdvoetbal promoten van sport voor jongeren en een gezonde leefstijl bevorderen van verdraagzaamheid en vriendschap tussen jongeren uit verschillende landen.

  Beschermheer en ambassadeur van FOOTBALL FOR FRIENDSHIP is de wereldberoemde voetballegende Franz Beckenbauer. Kernwaarden van het project zijn vriendschap, gelijkheid, sportiviteit, gezondheid, vrede, toewijding, overwinning en tradities. Het project wordt wereldwijd aangestuurd door AGT Communications Group (PROI, Russia). De communicatie-ondersteuning op nationaal niveau wordt geleverd door Van Luyken Communicatie Adviseurs (PROI, the Netherlands).
  Gamal de Groot (eindexamen havo in 2010)
  Oud-leerling op weg naar Oscar
  Nog maar 25 jaar oud en nu al op de rand van een internationale
  doorbraak. Het overkwam oud-leerling van het Comenius College David
  Cocheret. 
  Op 4 november a.s. opent zijn film 'Night Eytes' het filmfestival voor
  debuterende regisseurs, 'Scenecs 2014'. De film, gebaseerd op de novelle
  'Nachtogen' van thrillerschrijver Jack Lance, is vanaf 6 november te
  bekijken in het gloednieuwe JT-theater in Hilversum. Leerlingen van het
  Comenius College krijgen op vertoon van hun schoolpas korting. 


  Zie ook de Gooi- en Eemlander van zaterdag 1 november:
  http://www.gooieneemlander.nl/regionaal/gooivechtstreek/article27213499.ece/In-Hollywood-op-jacht-naar-een-Oscar_?lref=SL_1
  en
  http://www.gooieneemlander.nl/regionaal/gooivechtstreek/article27213500.ece/Debuutfilm-Hilversummer-David-Cocheret-opent-Scenecs-2014?lref=SR_1

  Lucas van Alphen (eindexamen vwo in 2009)

  Selena Piek (eindexamen vwo in 2009)

  Sacha van Loenen (havo-examen 2009) en Timna Rauch
  Philip Lamers (2004-2007)

  Nederlandse pitcher Timmermans wint NJCAA World Series

  De achttienjarige Nederlandse honkballer Kaj Timmermans is dit weekeinde met zijn Iowa Western Community College winnaar geworden van de NJCAA World Series, het landelijke finaletoernooi voor junior collegeteams. In Grand Junction (Colorado) werd de finale met ruime cijfers gewonnen van Miami Dade.

  Iowa Western betrad ongeslagen het Sam Suplizio Field voor de kampioenschapswedstrijd. Tijdens het toernooi, dat op zaterdag 24 mei in Colorado startte, werd achtereenvolgens gewonnen van Columbia State (5-6), Midland (9-0 in zeven innings), Miami Dade (0-10 in vijf innings) en opnieuw Midland (11-1 in zes innings).

  In de finale van de Junior College World Series werd voor de tweede maal Miami Dade de tegenstander. Maar evenals in de voorafgaande wedstrijden was ook nu Iowa Western Community College oppermachtig. De Reivers sloegen twintig hits en scoorden zeventien punten om met 5-17 te winnen en daarmee beslag te leggen op de derde NJCAA D1 National Title in vijf seizoenen. Eerder was Iowa Western al de sterkste in 2010 en 2012. De finale werd bijgewoond door meer dan 10.000 toeschouwers.

  Superster

  “Het was een hele vette ervaring”, laat Timmermans vanuit de Verenigde Staten weten. “De spanning en focus die er is voor elke wedstrijd op dat toernooi, is heel bijzonder. Je bent daar met de top 10 teams van heel Amerika aan het spelen voor het nationale kampioenschap. Dat is echt heel vet. Je wordt daar gewoon gezien als een superster.”

  Kaj Timmermans

  Kaj Timmermans
  Foto: © Iowa Western Community College

  De ploeg van Kaj Timmermans had zich voor de finale geplaatst als kampioen van het Northern District. Tijdens het NJCAA Northern District Tournament won het team op het eigen Doc Ross Field de beslissende wedstrijd met 9-3 van Wabash Valley. Iowa Western Community College won dit seizoen uiteindelijk 56 wedstrijden. Het was daarmee het op één na beste seizoen uit de veertigjarige historie van het college.

  Grote rol

  De achttienjarige Timmermans, pitcher bij Mr.Cocker HCAW en afkomstig uit de opleiding van Scimitars, bleef tijdens de World Series aan de kant. Timmermans: “Ik heb helaas niet gegooid tijdens de World Series. Onze startende pitchers gooiden zo goed dat toernooi, dat we maar drie relievers hoefden te gerbuiken in vijf wedstrijden.”

  Niettemin kwam de Nederlandse pitcher wel in actie in andere belangrijke wedstrijden. “Ik heb zelf wel een grote rol gespeeld in het Region Tournament. Daar moest ik gooien in de eerste wedstrijd. Het was op dat moment 8-8 in de zesde inning. Ik zorgde ervoor dat we die stand nog steeds hadden met twee uit in de achtste inning. Uiteindelijk wonnen we die wedstrijd met 9-8.” Ook was hij reliever tijdens de beslissende wedstrijd van het NJCAA Northern District Tournament.

  Complete wedstrijd

  De rechtshandige pitcher Kaj Timmermans speelde sinds de start van de competitie op 20 februari twaalf wedstrijden in de reguliere competitie voor de Reivers. Daarin werd hij tweemaal winnaar en verloor hij geen enkele keer. Eenmaal kwam Timmermans tot een complete wedstrijd. Hij kwam uiteindelijk in 25 2/3 inning tot 35 keer drie slag, slechts zeven keer vier wijd en kreeg 21 honkslagen en vijftien verdiende punten tegen (5.26). Timmermans speelde foutloos.

  Dinsdag 3 juni vliegt Timmermans terug naar Nederland. Daar voegt hij zich bij de hoofdklasseselectie van Mr.Cocker HCAW voor de start van de tweede periode.

  BRON: http://www.honkbalsite.com/2014/06/01/nederlandse-pitcher-timmermans-wint-njcaa-world-series/

  Mooie Linda uit Hilversum in finale Queen of the West Netherlands

  HILVERSUM - Om maar met de belangrijkste vraag te beginnen: nee, ze heeft nog geen vaste relatie. Maar mooi is ze wel, slim ook bovendien. En mede daarom staat de 21-jarige Linda van Keulen uit Hilversum in de finale van de Queen of the West Netherlands.

  In die finale op 14 juni in Utrecht moet Van Keulen het opnemen tegen 28 andere beauty's. De vijf besten gaan door naar de Queen of the Benelux verkiezing, met de mooiste vrouwen uit Nederland, België en Luxemburg. En dat betekent vooral veel promotiewerk - het eindoordeel is immers afhankelijk voor dertig procent afhankelijk van het publiek (via sms-voting) - naast haar toch al drukke leven als derdejaars rechtenstudent. 'En ik wil nog verder gaan voor mijn Master, wil straks echt de advocatuur in', aldus de tevens sportieve oud-leerling van het Comenius College. Zij is namelijk ook nog actief op de tennisbanen van Bosheim in Bussum en doet verder aan yoga en hardlopen. 'Je moet toch fit blijven', stelt de Hilversumse.

  Aanleg

  Overigens had de 21-jarige schone nog nooit van de missverkiezing gehoord, totdat zij bij wijze van grap meedeed (en won) aan een regionale missverkiezing vorig jaar zomer tijdens haar vakantie in Frankrijk. 'Iemand uit de jury daar, zit ook in de jury van de Miss België-verkiezing. 'Jij moet professioneel gaan, jij hebt hier aanleg voor', zei hij tegen me. Toen heb ik me maar aangemeld.'

  En met succes. Van Keulen, trouwens ook nog parttime werkzaam binnen een Hilversumse hardloopwinkel én een kapperszaak, kreeg een uitnodiging voor een castingdag. In Zwijndrecht moest ze het vervolgens opnemen tegen 125 concurrenten. Daarvan gingen er 25 naar de finale, waaronder dus ook Van Keulen. 'Maar toen ik de concurrentie zag, zakte de moed me in de schoenen. 'Wat een mooie meiden allemaal', dacht ik. En dan kijkt de acht leden tellende jury ook nog een heel streng aan. Maar ja, dan kom je door de eerste en tweede ronde en denk je: 'het zal toch niet?' En na de derde ronde hoorde ik inderdaad dat nummer 58, en je bent ook echt een nummertje, door was. '

  Overigens is er voor de finaleplek wel wat meer nodig dan alleen een mooi koppie. Over een goed stel hersenen beschikken is ook niet onbelangrijk. Van Keulen en alle anderen hebben tijdens de castingdag deels in het Engels een boel vragen moeten beantwoorden. In de finale op 14 juni is dat niet anders. 'Ja, nu moet ik mezelf promoten. Dat is best lastig te combineren met mijn studie, maar met hulp van mijn werk, de tennisvereniging, social media en jullie natuurlijk moet het lukken. Mijn vrienden vinden het allemaal superleuk, vinden het knap dat ik dit durf.'

  Stemmen

  Wie Van Keulen ook in de finale wil zien, kan zijn of haar stem uitbrengen via www.queenofthebenelux.com en klik op 'Queen of the West Netherlands'.

  BRON: http://www.dichtbij.nl/t-gooi/regionaal-nieuws/artikel/3532045/mooie-linda-uit-hilversum-in-finale-queen-of-the-west-netherlands.aspx
   

  ma 31 mrt 2014, 07:20

  Reünie in aanloop naar het Eurovisie Songfestival

  Frizzle Sizzle weer bij elkaar

  door Richard van de Crommert


  LAREN - Frizzle Sizzle is weer bij elkaar. Achtentwintig jaar geleden deed het viertal voor Nederland mee aan het Eurovisie Songfestival en behaalde in het Noorse Bergen een dertiende plek met het liedje Alles Heeft Een Ritme.  Slechts één week duurt de reünie. Deze week treden de vier zangeressen op in een aantal tv-programma’s. Hoogtepunt moet het optreden in een uitverkochte Melkweg worden, aanstaande zaterdag, tijdens het jaarlijkse Eurovision In Concert. Wij mochten even meekijken bij de repetitie van gistermiddag, die vooral een aaneenschakeling was van gezelligheid.


  Al die jaren hebben Mandy Huydts, Karin Vlasblom, Laura Vlasblom en Marjon Keller niet met elkaar gezongen. Maar één keer per jaar zien ze elkaar nog: voor een etentje.


  Songfestivalklassiekers


  Het wordt nog flink repeteren, bleek gisteren, want het kwartet zal zaterdag in Amsterdam niet alleen zijn Songfestival-inzending zingen, maar ook nog twee Songfestivalklassiekers ten gehore brengen. „Welke dat zijn, is nog een verrassing”, lachen ze.


  Ondanks de tegenvallende dertiende plek staat Frizzle Sizzle in ons collectieve geheugen gegrift. Iedereen herinnert zich de naam Frizzle Sizzle nog. En iedereen kent het liedje nog. Dat kunnen we van vele andere Nederlandse Songfestival-inzendingen niet zeggen.


  De eerste en waarschijnlijk laatste reunie van de vier, hebben we te danken aan de organisatoren van Eurovision In Concert. Via Facebook benaderden ze Karin die al enkele jaren in de Verenigde Staten woont. „Elk jaar worden we wel een paar keer benaderd, maar meestal komt het niet uit. Kunnen we niet. Of is er geen tijd. Maar deze keer viel alles op zijn plek. En we kunnen een reunie natuurlijk niet te lang blijven uitstellen…”


  Kinderen voor Kinderen


  Twintig landen deden in 1986 mee aan het Eurovisie Songfestival. De Nederlanders vielen vooral op door hun enorme jurken en door op blote voeten op treden. Maar winnen deden ze niet. In 1986 moest Nederland zijn meerdere erkennen in België dat er dat jaar met de zege vandoor ging. Maar aan populariteit hebben de vier Gooise meiden, die ooit begonnen in het koor van Kinderen voor Kinderen, nooit ingeboet. Ondanks de toch wat teleurstellende dertiende plek.


  Toen het viertal na het Songfestival op Schiphol landden, stonden er honderden mensen voor de ramen bij de baggagebanden. „Met spandoeken en borden met teksten erop als: ’Jullie zijn onze nummer 1’. Commentator Leo van der Goot had daartoe opgeroepen. En toen we dat enthousiasme zagen, was het meteen weer goed dat we slechts dertiende werden. Dat gevoel willen we deze week terug. We willen nog één keer terug in de tijd gaan.”


  Calm After The Storm


  Wat de Nederlandse inzending van dit jaar betreft, vinden de vier meiden Calm After The Storm van Ilse en Waylon een mooi albumstuk. „Het is een lekker een mooi liedje”, zeggen ze. „Maar we denken dat het een koffiemomentje wordt. Je moet na dertig seconden de aandacht hebben gepakt. Anouk vonden we prachtig, dit is lastiger voor het Songfestival.”


  Philip Lamers
  , examen havo in 2007

  Oud leerling Irene Hommels (havo, 2010) zet zich in voor goed doel op 10 januari aanstaande.
  Rutger van den Broek

   

  Uit De Telegraaf van 28 december 2013:

   

  Het recept van Rutgers fameuze oliebollen: papa’s oliebollen

  Rutger van den Broek won de finale van Heel Holland bakt en werd daardoor de meest begeerde taartenbakker van ons land. In april komt zijn kookboek Rutger bakt uit. En speciaal voor oud en nieuw verklapte hij ons zijn geheime oliebollenrecept.
   

  Rutger van den Broek Foto: Mark Uyl 

  Voor 50-60 oliebollen

  Het hele jaar keek ik uit naar deze dag. Oudejaarsdag! De ochtend waarop mijn vader al om zes uur op stond om emmers vol met oliebollenbeslag te maken. De met natte theedoeken bedekte emmers stonden rond de kachel opgesteld; mijn zus en ik moesten er vooral van afblijven om het rijzen niet te verstoren. Niet veel later stonden mijn vader, zus en ik in de ijskoude schuur om de eerste bollen in het vet te gooien. De taakverdeling was duidelijk en veranderde nooit: vader bakte, Laura schudde het vet af in een vergiet en ik brak de uitsteeksels eraf, waarbij er om en om één in mijn mond verdween. Op gezette tijden kwam mijn moeder de volle schaal omwisselen voor een lege. En zo brachten wij oudejaarsochtend al bakkend door om vervolgens in de middag buurt en familie van versgebakken oliebollen te voorzien. Daarna was het: snel douchen, mooie kleren aan en rozig oudejaarsavond vieren, waarna het weer een jaar wachten was op de leukste ochtend van het jaar.

  Ingrediënten

  • 1 kilo bloem gram
  • 80 gram verse gist
  • 20 gram zout
  • 45 gram basterdsuiker
  • 1 liter lauwe melk
  • 1 citroen, rasp
  • 100 gram krenten
  • 200 gram blanke rozijnen
  • 200 gram donkere rozijnen
  • 50 gram sukade
  • 50 gram gekonfijte sinaasappelsnippers
  • 1 grote goudrenet
  • Zonnebloem- of arachideolie om in te frituren
  • Poedersuiker

  Bereiding

  Schil de goudrenetten en verwijder de klokhuizen. Snijd ze in blokjes van een halve centimeter. Snijd ook de sukade en gekonfijte sinaasappel in kleine stukjes. Was de krenten en de rozijnen en laat deze goed uitlekken in een vergiet. Zorg dat alles op kamertemperatuur is voor je met het beslag gaat beginnen.

  Neem 100 gram van de lauwe melk en brokkel daar de gist in. Roer dit door tot alle gist in de melk is opgelost. Doe de bloem in een kom en maak in het midden een kuil. Strooi het zout aan de buitenkant van de bloemrand en de basterdsuiker in het kuiltje. Giet dan de gistoplossing en het ei op de suiker en begin van het midden uit te mixen. Voeg geleidelijk aan de rest van de melk toe en blijf mixen met de deeghaken of klop het met een houten lepel tot een glad beslag. Het beslag moet vloeiend zijn.

  Voeg nu de rozijnen en overige vulling toe aan het beslag. Klop alles met een houten lepel tot een luchtig beslag. Laat het beslag afgedekt met een vochtige doek 1 uur rijzen op een warme plek.

  Verwarm de olie voor op 180 °C. Roer voor gebruik het beslag nog kort door. Schep met een ijslepel mooie bollen van het beslag en laat die in de olie glijden. Doe de pan niet te vol zodat de oliebollen nog kunnen draaien. Als de oliebol bruin is aan de onderkant draait hij vanzelf. Bak ze voor ongeveer 6 à 7 minuten. Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenrol.

  Presentatie

  Bestuif de oliebollen royaal met poedersuiker.

  Tip

  Haal de ijslepel voor het scheppen even door de olie, dan laten ze makkelijker los.
   
  (13 december 2013)


  Oud-leerling Selena Piek (van 4 atheneum naar Papendal in 2007) heeft het afgelopen weekeinde op de Carlton Irish Open Badminton twee titels veroverd. Selena greep zowel in het gemengd dubbel als in het vrouwendubbel goud.
   


   

  Neurologe Susanne de Bot (gymnasium, 1998), is aan de Radboud Universiteit te Nijmegen gepromoveerd op het onderwerp 'Hereditary Spastic Paraplegias in the Netherlands'. 


  Comenius College | Bisonlaan 1 1217 GH Hilversum | tel: 035 - 621 57 51 | fax: 035 - 624 85 61 | info@comeniusnet.nl ontwerp en realisatie SchoolMaster BV